Znamo: skuteri do 50 ccm zapremnine ne bi se smjeli kretati brže od 50 km/h. No upravo su 50 ccm skuteri i dalje najrpdoavaniji, jer naš ponovljeni prijedlog za vožnju 125-ica s B dozvolom nije prošao.

Temeljem članaka o tehničkom pregledu vozila, Narodne novine broj 136/04 od 30. rujna 2004. godine, od 01. siječnja 2006. godine sve stanice za tehnički pregled moraju imati uređaj za kontrolu brzine skutera.

Stanice za tehnički pregled vozila ispitivati će ispravnost ograničenja brzine skutera prilikom svakog redovnog tehničkog pregleda. Proizvođači skutera već u tvornici ugrađuju razne mehaničke graničnike brzine kako bi zadovoljili zakon.

Skuteri od 50 ccm nisu izvorno konstruirani da bi se cijeli svoj radni vijek vozili maksimalno 50 km/h.

Zbog spomenutih graničnika agregat skutera trpi nepotrebno trenje i gušenje. Pitanje je kako će se proizvođači postaviti prema sve strožim zakonima za ograničenje brzine.

Već sada proizvode se sve ekonomičniji agregati kako bi zadovoljili Euro1, Euro2, Euro3 norme o zaštiti okoliša. Opravdano je očekivati više kvarova na tako blokiranim skuterima koji će umjesto dosadašnjih prevaljenih 1000 km, morati sa blokadama preživljavati u nedogled.

Ispitivanje najveće brzine

 

 

 

 

Svatko tko se pojavi na redovnom tehničkom pregledu kako bi mogao produžiti svoju registraciju a ima skuter do 50ccm susret će se sa sljedećom provjerom. Nadzornik je dužan prekontrolirati sve one dijelove mopeda koji se kontroliraju na tehničkom pregledu.

Dodatak tome je postavljanje skutera na valjke.

Prednji kotač skutera stisnut je pneumatskim čeljustima (kliješta) dok je stražnji postavljen na mjerne valjke. Pneumatska kliješta se smiju nasloniti samo na prednju gumu mopeda i nigdje više.

Nakon što je moped postavljen u valjke i nakon što je spreman za mjerenje, moped treba ugasiti i nakon nekoliko sekundi još jednom upaliti. Na samom početku mjerenja treba lagano zakrenuti ručicu za snag u mopeda dok se pogonski kotač ne pokrene, a nakon što se pogonski kotač pokrene ručicu za snagu treba odjednom okrenuti do krajnjeg položaja.

Dok god moped ubrzava ručicu za snagu se ne smije otpustiti, a nakon što se primijeti da je ubrzanje prestalo i da je postignuta najveća brzina (najveća brzina mopeda uvijek malo varira unutar uskog pojasa od ? 2km/h), ručicu za snagu treba zadržati još najmanje tri sekunde i tek nakon toga je otpustiti u početni položaj.

Iz mjernog instrumenta treba ispisati rezultate mjerenja te ako je brzina mopeda utvrđena prilikom mjerenja manja ili jednaka od 55 km/h tehnički pregled se može ovjeriti.

Premda ispravni mopedi redovno ne razvijaju brzinu veću od 50 km/h, dodatnih 5 km/h tolerancije je postavljeno zbog nesavršenosti mjerne metode, odnosno zbog toga što se u praksi može događati situacija da mjerni instrument pokazuje 2 do 3 km/h različitu najveću brzinu mopeda u ovisnosti o tome kolika je masa nadzornika. Nadzornik veće mase proizvest će veće otpore kotrljanja pa će takav moped ići sporije, dok će nadzornik manje mase proizvesti manje otpore kotrljanja pa će takav moped ići brže. Stoga se uvodi dodatni tolerancijski prag od 10% najveće brzine tj. od 5 km/h.

Iz računala mjernog instrumenta dolazi ispis rezultata mjerenja najveće brzine koji se dodaje uz zapisnik o tehničkom pregledu vozila. Kod ponovljenog tehničkog pregleda popravljenog mopeda još jednom treba prekontrolirati najveću brzinu i novi ispis iz mjernog instrumenta (bez obzira na rezultate pregleda) umetnuti uz postojeći zapisnik o tehničkom pregledu.

Na dijagramskom prikazu koji se ispisuje uz pojedini mjerni instrument moguće je uočiti u kojem vremenu je izvršeno ubrzanje mopeda, koliko dugo je trajala vožnja na najvećoj brzini mopeda, da li je najveća brzina uistinu postignuta ili ju je nadzornik “gađao” s položajem ručice za snagu i koliko dugo je trajalo usporenje mopeda na valjcima.

Ukoliko netko ne želi ponovo limitirati svoj skuter na tvorničko stanje mora pristupiti postupku ispitivanja vozila. Takvo ispitivanje utvrditi će da taj skuter može uz samo skinutu blokadu prijeći iz vrste moped u vrstu motocikl.

Osim što motocikli razvijaju veće brzine moraju proći i neke druge tehničke zahtjeve koji im se postavljaju (kočnice, svjetlosna oprema, sama konstrukcija). Prije donošenja odluke o registraciji mopeda pod motocikl svakako treba provjeriti koliko su veća davanja za tu vrstu. Pregledom svih dodatnih troškova i poskupljenja registracije vlasnik sam odlučuje o isplativosti.

Tekst: Ivan Čokrlić