Tijekom ovog vikenda, 23. i 24. kolovoza 2019. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcija nadzora vozača motocikala, mopeda i bicikala.

Cilj akcije, kažu iz policije, je povećanje razine sigurnosti u prometu. Zato je usmjerena na sprječavanje najtežih prometnih prekršaja povezanih s vozačima motocikala, mopeda i bicikala.

Posebna pozornost obratit će se previsoke brzine motocikala, nošenje zaštitne kacige vozača i suvozača na motociklima i mopedima, je li važeča prometne dozvola, registracija vozila, upravljanje prije stjecanja prava na vožnju, upravljanje bez odgovarajuće kategorije, neisticanje ili nepropisno isticanje registarskih pločica, tehničku neispravnost vozila i ostalih prekršaja u prometu.

U provedbi akcije koristit će se i uređaji za mjerenje razine buke. Dakle, DB killere stavite na mjesto :-). 

S obzirom na stalno povećanje broja bicikala u prometu i sve češće sudjelovanje biciklista u prometnim nesrećama, posebna pozornost posvetit će se prekršajima koje čine vozači bicikala, a to su:

  • prekršaji vožnje po nogostupu
  • nekorištenja biciklističkih staza ili traka
  • kretanja u nedopuštenom smjeru
  • nekorištenja ispravnih i propisanih uređaja i opreme
  • nekorištenja svjetala tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti

Također će se sankcionirati i vožnja i parkiranje po biciklističkim površinama drugih skupina vozila – kretanje motocikala po biciklističkim trakama i drugi prekršaji koji ugrožavaju promet i sigurnost biciklista.

Vlasnici sve brojnijih električnih romobila nemaju (još) takvih briga – oni se i dalje mogu kretati nogostupom, kao i pješaci.