Yamaha je svoj legendarni FJR za ovu godinu temeljito poboljšala na svim frontovima,  i sada otvoreno cilja u sam vrh sport tourer motocikala. S pravom?

Sredinom osamdesetih godina prošlog tisučljeća zračno hlađena Yamaha FJ1100 je bila pojam motocikla. Udobna, brza i prije svega beskonačno trajna i izdržljiva – 150.000 ili 200.000 km su prelazile bez problema – Yamaha je bila i ostala pojam u klasi sportskih tourera. Doduše, unazad nekoliko godina bavarski Konkurent ju je znao zasjeniti, ali isti je znao i jako zabrazditi s kvalitetom. Ili preciznije, izostankom iste i kapitalnim kvarovima motora… To se Yamahi nikada nije događalo, a s dolaskom temeljito prerađenog FJR1300 ima lijepe šanse zasjesti na sam vrh popisa najpoželjnijeg putničkog motocikla, uopće.

Što je novo?

Sliči staroj, ali samo na prvi pogled. Yamaha je preradila baš sve. Veće ili manje novosti su vidljive i osjetne na pogonskom agregatu, okviru, oklopu, vjetrobranu a ubačeni su i suvremeni elektronski anđeli čuvari.

Pogonski agregat

1298 ccm isporučuje respektabilnih 146 KS, ali i raskošnih 138 Nm okretnog momenta. Pogonski agregat je u odnosu na 2012. pretrpio niz izmjena. Dodan je elektronski gas (YCC-T), automatsko kvačilo (samo AS model), YCC-S sa stop modom, TCS (protiv proklizavanja), tempomat, D-MODE sustav (S i T mape ubrizgavanja), redizajnirana su usisna tjela, cilindri su ostali bez košuljica a novi je i ispuh te pokrov agregata.
Očito je u kojem smjeru se išlo: uglađenost, udobnost i sigurnost u vožnji umjesto povećanja snage (kojom ionako obiluje).

Redizajnirani vjetrobran i prednji oklop

FJR1300 karakterizira redizajnirani oklop koji daje motociklu svjež i agresivniji izgled ali i bolju aerodinamiku.
Velike izmjene su napravljene na električno podesivom vjetrobranu. Oblik vjetrobrana je izmijenjen kako bi se poboljšala aerodinamika i protok vjetra, dok su centralni usisi zraka također redizajnirani. Redizajnirani usisi smanjuju pritisak zraka i turbulencije koje vozač osjeća na gornjem dijelu tijela, čineći vožnju ugodnijom, posebno pri visokim brzinama.

Yamaha-FJR1300-6

Za poboljšanu aerodinamiku i veću kvalitetu završne obrade, kompletan prednji oklop je redizajniran za 2013. Gornji oklop je sada načinjen iz jednog komada dok donji oklop nudi bolju zaštitu od vjetra i vremenskih neprilika oko vozačevih nogu – a za dodatnu pogodnost, podesivi panel na donjem oklopu je modificiran te se može prilagoditi vozačevoj potrebi bez upotrebe ikakvih alata.
Novom oklopu pristaju i nova svjetla s neizbježnim LED pozicionim svjetlima kao i LED pokazivačima smjera.

Promjene na okviru i ovjesu

Kako bi unaprijedili komfor za vozača i suvozača, FJR1300A je pretrpio značajne izmjene ovjesu oba kotača. Prednja vilica promjera 48 mm je opremljena s novim unutarnjim komponentama – uključujući aluminijski klip i klipnjaču – kako bi se smanjila težina te poboljšao odziv i reakcija ovjesa. Nadalje, postavke opruga su modificirane kako bi pružile uglađeni i progresivan rad ovjesa duž cijelog hoda od 135 mm.

Yamaha-FJR1300-7

U skladu s promjenama na prednjem ovjesu, i stražnji ovjes je pretrpio značajne izmjene. Nova, revidirana opruga te izmijenjene karakteristike mogućnosti prigušenja. Kombinirani efekt novog ovjesa nudi bolje rukovanje kao i povećani komfor za vozača i suvozača.

Sigurnost se piše velikim slovima: TCS, ABS, YCC-T, YCC-S, tempomat

TCS: Značajna izmjena na FJR modelima za 2013. odnosi se na sustav kontrole trakcije (TCS) koji će biti pozdravljen posebno od onih vozača koji koriste motocikl kroz cijelu godinu i u svim vremenskim uvjetima. Ovaj elektronski sustav koristi senzore za detekciju vrtnje prednjeg i stražnjeg kotača te čim stražnji kotač počne gubiti trakciju TCS sustav smanjuje snagu motora i spriječava klizanje stražnjeg kotača.
„Yamaha Chip Controlled Throttle“ (YCC-T) sustav elektronskog gasa donosi i D-MODE postavke: S(portsku) i T(ouring). Kako imamo više loših nego dobrih iskustva s elektronskim gasom, posebice na nekim talijanskim brandovima, bili smo skeptični pa smo pratili njegov rad s posebnom pozornošću.

FJR donosi tempomat, koji radi u trećem, četvrtom i petom stupnju prijenosa između 50 km/h i 180 km/h. Tempomatom se rukuje s dva prekidača na lijevoj strani upravljača. Brzina vožnje može se povećati i smanjiti za 2 km/h jednostavnim pritiskom na prekidač s lijeve strane upravljača dok za veće promjene brzine kretanja držite tipku pritisnutom dulji vremenski period. Bilo kakva upotreba kočnice, kvačila ili gasa trenutno isključuje funkciju tempomata te ‘resume’ prekidač vraća posljednje memorirane postavke.

OK, a kakav je u vožnji?

Mrcina! Ali u pozitivnom smislu. Njegovih 296 kg se osjeća tek prilikom izlaska iz dvorišta, kada inače neosjetnih 3% nagiba postaje više nego dovoljno da poželim rikverc. Ali čim krene, FJR postane upravljiv i jednostavan za vožnju, dok gabariti, ciklistika i masa donose izuzetnu mirnoću kako u brzim zavojima tako i pri jurnjavi autoputom.

U pravoj maniri sport tourer motocikla najviše klase, FJR zna sve: divljati autoputom, juriti po zavojima, izduživati ruke pri ubrzanjima ali i opušteno krstariti, progutati obilje prtljage (u svaki kofer stane integralna kaciga, ili paket od 6×1.5l boca jamničke…) te čak i lijepo kliziti gradom po gužvama.

Dva primjera iz prakse: odijelo, sastanak na drugom dijelu grada, lakirane cipele. Hej, koristi li itko zaštitu za lijevu cipelu (mjenjač)? Ne, naravno, ali to nije problem na FJR-u: kamionski okretni moment, druga brzina i to je to. Nema šaltanja do cilja, facinantna lakoća kretanja u drugoj na samo 1.000 okretaja je sve što vam treba. No neka se zna: u drugoj može potegnuti i preko 180 km/h.

Yamaha-FJR1300-11

Drugi primjer je povratak kući i naredba bolje polovice o kupnji jamničke. Hej, pa imam i 15.6″ laptop sa sobom, gdje ću sa šest 1.5 litrenih boca? Oboje u bočne kofere. Vrag mi nije dao mira pa sam produžio put do kuće, jurnjava autoputom i po zavojima van grada, a sve s ciljem da gospodsku mirnoću motocikla narušim nejednolikim rasporedom mase. Nema šanse, jamničku nisam niti osjetio… Možda bi bilo bolje da sam probao s pivom 🙂

U normalnim prilikama, cijenit ćete električno podesiv vjetrobran, mekanu spojku te T mod u gradu koji pretvori pogonski agregat iz zvijeri u umiljatu mačkicu. Nevjerojatno koliko fino i meko radi te prima gas, bez ikakve nervoze – kao da vozite skuter, a ne 138 Nm među nogama…

U S modu osječate svaki konj i Nm u punoj snazi. Veliki četverocilindraš ima momenta na bacanja, pa je uvijek i svugdje raspoložen za sumanuta ubrzanja. Prisjetimo se, 146 KS i 138 Nm su zgusnuti u samo 8.000 obrtaja, pa se daleko intenzivnije osječaju nego na visokoturažnoj mašini.

Yamaha-FJR1300-5

FJR možete voziti i kao dizla, vuče od praznog hoda a radno područje mu kreće već od 1.500 okretaja. Šaltanje na 2.500 je sasvim normalno u gradskom praćenju prometa…

Ovjes je izvrstan – krut ali dovoljno udoban, lakiranje i završna obrada su vrhunski a takav je i dojam o cijelom motociklu. Čak niti potrošnja nije loša – testnih 7.3 litre su vrlo prihvatljive. To naravno naraste na 10+ ukoliko isprobavate zaštitu od vjetra na 250 km/h (usput budi rečeno, fantastična je do negdje 200 km/h…) ali može pasti i na samo 5 l/100 km krstarenjem po magistralni mcestama.

Dopao nam se i kardanski prijenos – trzanja su minimalna, estetski je potpuno nenametljiv a prednosti pred lancem ne treba niti spominjati…

Šlag za kraj: cijena. Iako 140.000 kn ne zvuči kao bagatela, u svojoj klasi je FJR1300A među jeftinijim modelima te je zasigurno best buy, ali i grand prix kupnja. Bavarci su K seriju napuhnuli na 1.600 ccm i više nisu u ovoj klasi, a ostali ne mogu pratiti ritam novog FJR-a.

Možete li posegnuti još malo dublje u džep priuštite si ekskluzivniji FJR1300AS po cijeni od , s opcijskim elektronskim ovjesom i serijskim automatskim kuplungom (nije potrebno pritiskati kvačilo kod šaltanja).

Yamaha FJR1300A cijena

Yamaha FJR1300A specifikacije